Vraag en antwoord

Deze website wordt niet meer geüpdatet. Voor actuele gegevens verwijzen wij u naar onze nieuwe website: ootechniek.nl. Voor meer informatie kunt u een bericht sturen naar info@ootechniek.nl.

Veelgestelde vragen en antwoorden over de uitdagingen kun je hier vinden.

Uitdagingen groep 1 en/of 2

Voor kinderen t/m 7 jaar
De sterke schuit
De energieke waterbaan

Uitdagingen groep 3 en/of 4

Voor kinderen t/m 9 jaar
De droge beker
Het wiebelende waterinsect
 1. ​​Wat wordt verstaan onder een insect?

  De insecten in deze wedstrijd bestaan tenminste uit een lijf en minimaal 4 poten.

 2. Mag je de materialen die je meebrengt om het insect te maken vooraf op school al op de juiste grote snijden of knippen?

  Ja, dit mag. Je mag bijvoorbeeld rietjes in het juiste formaat meebrengen. Je mag NIET de materialen alvast op elkaar bevestigen voorafgaand aan de finale.

Uitdagingen groep 5 en/of 6

Voor kinderen t/m 11 jaar
De rijzende roeiboot
 1. Krijgt het team een bepaalde tijd om het bootje naar boven te laten trekken dmv het waterrad; Hoe lang mag het trekken duren?

  Het bootje beweegt naar boven als gevolg van draaiing van het waterrad. De hoeveelheid water die je hebt om het waterrad in beweging te brengen is beperkt en staat vast (1,5 liter). De jury meet de hoogte van het bootje en de tijd die het bootje erover deed om deze te bereiken. Bij gelijke hoogte telt de snelste tijd. Maar in eerste instantie is de hoogte bepalend voor de score.

  De hoogte wordt pas gemeten zodra het bootje de grootste hoogte bereikt heeft na het toevoegen van het water. Dus als er nog water door het rad loopt en het bootje daardoor nog door beweegt dan telt dit nog mee.

  In het programma is voor ieder team ongeveer 5 minuten de tijd om deze uitdaging uit te voeren voor de jury.

De wassende waterleiding
 1. Hoeveel A4-papier krijgt een team om te gebruiken in de wedstrijd?

  Een team krijgt 50 vellen A4-papier.

Uitdagingen groep 7 en/of 8

Voor kinderen t/m 13 jaar
De dansende duikboot
 1. Is het toegestaan om een ballast af te werpen die dus in de waterbak achterblijft?

  Ja, de duikboot mag ballast afwerpen die in de bak achter blijft.

De stijgende stroming
 1. Mag je de speciekuip bewerken ?

  Nee, je mag de speciekuip NIET bewerken. Op de finaledag wordt de wedstrijdplek door de organisatie ingericht met de kuipen, waarvan één gevuld met water en stenen (zie lesbrief).

 2. Mag je 2 dingen tegelijk gebruiken, dus bijvoorbeeld team lid 1 is aan het pompen met een pomp en team lid 2 is aan het draaien aan het rad? Kan dit of moet je 1 vast ding maken?

  Het is de bedoeling dat het om 1 installatie gaat die het water van de ene bak naar de andere transporteert, en niet twee die naast elkaar werkzaam zijn. Als dat het geval is, is het goed.

 3. Moet je een stelsel om de speciekuip heen bouwen of zou je ook een pomp mogen maken?

  Ja, een pomp zou een onderdeel kunnen zijn van je installatie , maar je mag niet het water opzuigen en dan zelf naar de andere bak brengen en daar weer legen.